W dniach od 15 do 17 czerwca br. gościliśmy w naszym regionie przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. Wymiana doświadczeń i poznawanie ludzi, którzy wytwarzając żywność lokalną, dbają o dziedzictwo kulinarne regionu to działania podejmowane w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Podczas tego typu działań producenci zrzeszeni w sieciach dziedzictwa kulinarnego mogą porozmawiać na branżowe tematy, podpatrzyć ciekawe rozwiązania oraz wymienić się wiedzą i doświadczeniem przy produkcji, sprzedaży i promocji produkowanej żywności.
Wyjazd zorganizowało Stowarzyszenie Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich, przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego. W województwie opolskim gości z Małopolski przywitał członek zarządu Antoni Konopka, który życzył im smakowitej podróży kulinarnej po najsmaczniejszych zakątkach regionu.
W trakcie tej niezwykle smakowitej podróży jej uczestnicy poznali proces produkcji oraz spróbowali produktów i dań posiadających znak towarowy „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Poznali m.in. “kołocz śląski” z Cukierni Magosz w Krapkowicach, produkt regionalny posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. Były to także produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych – “ścierka” oraz “germuszka” z Gospodarstwa Agroturystycznego Ranczo w Dolinie Odry w Przewozie, a także tradycyjne lody rzemieślnicze z Szypuła – Lody Mistrzowskie – naturalnie dobre z Baborowa, rzemieślnicze piwa z browarów Książęcy Browar Nysa oraz Browar w cieniu Kochłowice, tradycyjne pieczywo z Domu Chleba w Nysie, wina z winnicy przy Pałacu Pawłowice, sery kozie z gospodarstwa Kozi Dar w Chudobie, dania kuchni śląskiej w Starej Karczmie w Chocianowicach czy wędzonego karpia z Gospodarstwa Rybackiego “Markowe” Elżbiety Bartosik. W tym ostatnim gospodarstwie dodatkowo na gości czekał pokaz kulinarny, podczas którego Tomasz Rosa pokazał, jak wyfiletować karpia oraz przygotował z niego pyszne potrawy. Noclegi dla gości również zaplanowano u członków sieci , tj. w Hotelu Dębowe Wzgórze Wellness & Spa oraz w Pałacu Pawłowice.
Mamy nadzieję, że nasi przyjaciele z sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska #zesmakiem zapamiętają nasze województwo. Wyjazd dotyczył promocji marki oraz wymiany wiedzy i doświadczę pomiędzy członkami obu sieci regionalnych.
AB-DRW