Najlepsze smaki powiatu oleskiego można było w sobotnie popołudnie degustować na Rynku Solnym w Oleśnie. Przedsiębiorcy skupieni w Stowarzyszeniu Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk”, zorganizowali w ramach Święta Województwa Opolskiego – OK Food Festival.
Choć główne obchody Święta Województwa Opolskiego miały miejsce w Kędzierzynie-Koźlu, to ich kontynuacja odbyła się w Oleśnie. To pomysł władz regionu, który sprawia, że większa liczba mieszkańców ma możliwość integracji i wspólnej zabawy.
– Świętujemy tożsamość regionalną. Trzy lata temu podjąłem decyzję, aby organizować Święto Województwa co roku w innym mieście. Rok temu organizowaliśmy to wydarzenie w Nysie i Paczkowie. W tym roku do Kędzierzyna-Koźla dołączyło Olesno. Znam bardzo dobrze „Oleski Koszyk” i prezesa Wilhelma Beckera. Wraz ze starostą oleskim Stanisławem Belką i prezesem Beckerem zdecydowaliśmy, że województwo włączy się w to, co jest również opolską marką, czyli „koszyk”. Jako marszałek chcę pokazać, że ten produkt jest dla mnie bardzo ważny – mówi marszałek województwa opolskiego Andrzej Buła.
Do tej pory „Oleski Koszyk” m.in. otrzymali: Donald Tusk, Elżbieta Bieńkowska, Ewa Kopacz, Niemiecki Związek Piłki Nożnej. – Ostatnio prezes Dolnosaksońskiego Związku Piłki Nożnej, powiedział mi, że kiedyś Polacy otrzymywali żywność, jako pomoc. Teraz Niemcy otrzymują od Opolan markowy produkt w postaci dobrej żywności – wspomina marszałek Andrzej Buła. – Początki były bardzo trudne, przedsięwzięcie to wspieraliśmy naszymi pracownikami, jesteśmy udziałowcami „Oleskiego Koszyka”. Te produkty są same w sobie marką – dodaje starosta oleski Stanisław Belka.
Do Olesna na Święto Województwa przyjechali również mieszkańcy całego regionu. – Bardzo podoba mi się ten festiwal, często nie znamy lokalnych produktów, nie wiemy co produkują lokalni przedsiębiorcy. Jest to okazja do przekonania się, że nasze jest smaczne – mówi pani Beata. Uczennice jednej z oleskich szkół, obecnych na festiwalu, dodają: – Przygotowaliśmy bardzo dobre jedzenie z produktów, które są w „Oleskim Koszyku”. Staramy się przedstawić to, co mamy najlepsze. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. Wszyscy byli bardzo zaangażowani w przygotowania. Wspólnie też dzięki temu spędziliśmy czas – przyznaje Patrycja.
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Praszki przygotowała m.in.: śląskie krupnioki, bigos z kapusty „Gładyszówki” i zaprezentowała swój produkt – Chleb Praszkowski. – Jesteśmy od początku w „Oleskim Koszyku”, promujemy chleb z czterdziestopięcioletnią tradycją. Jest on na zakwasie z dodatkiem mleka. Wyrabiany jest tradycyjnie – mówi Maria Wiatr z Praszki.
Według wystawców marka koszyka jest coraz częściej obecna w świadomości mieszkańców, a organizowany po raz drugi festiwal sprawdził się. – Ludzie identyfikują się z naszymi produktami, a my tutaj chcemy pokazać co mamy w regionie najlepsze – zaznacza Maria Wiatr. Na stoiskach zaprezentowano również wędliny, produkty mleczne z oleskiej mleczarni, jak zawsze dużym zainteresowaniem cieszyła się „Śmietanówka”. Nie zabrakło również lodów wyrabianych przez cukiernię „Godyla”. – Do wytwarzania lodów używamy śmietany z oleskiej mleczarni – mówi Beniamin Godyla, właściciel piekarni i cukierni.
Święto było również okazją do promowania programów unijnych, nie zabrakło pracowników z punktu informacji z Opola . Dzieci miały okazję uczestniczyć w zabawach, a na zakończenie wystąpił Mirosław Szołtysek.
PW