Nowi członkowie w Sieci

Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego naszego regionu powiększyła się o dwóch nowych członków. Zostali nimi Leśniczówka M. Osieka, P. Zygmunt i Wspólnicy Spółka Jawna z Gościejowic oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Joachima Matejki.

Tym samym opolska Sieć liczyć będzie 58 członków. W tym gronie jest 17 restauratorów, 34 producentów i 7 przetwórców ogrodniczych. Ich zakłady wyróżnia specjalne logo z napisem „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

– Konsument dzięki temu ma pewność, że zakupiony towar lub zamówiony posiłek daje gwarancję najwyższej jakości, promuje lokalne produkty. Te ostatnie dostępne są w wybranych sklepach, restauracjach oraz w gospodarstwach agroturystycznych – mówiła Mariola Szachowicz, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWO, namawiając członków Sieci, którzy spotkali się w Kamieniu Śląskim, by zgłaszali produkty tradycyjne.

Na liście ministra rolnictwa zarejestrowane są obecnie 62 produkty pochodzące z województwa opolskiego. Aby zarejestrować kolejne potrzebne jest udokumentowanie ich 25-letniej historii.

MS

Nasze serwisy