Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie ma pięcioro nowych członków. Doroczne spotkanie tej inicjatywy odbyło się 13 marca hotelu Spałka w Kluczborku.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele obiektów zrzeszonych w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, którzy przekazują konsumentom oraz turystom odwiedzającym nasz region to, co w nim najlepsze i najsmaczniejsze.
Członek zarządu województwa, Antoni Konopka, wręczył w imieniu marszałka Andrzeja Buły dyplomy na rok 2018 obecnym członkom sieci oraz przedstawicielom pięciu nowych, wstępujących do sieci, instytucji. Do grona osób i instytucji, dbających o tradycje kulinarne regionu oraz mających wpływ na kształtowanie jego smaków dołączyli: Restauracja na Wyspie z Niemodlina, Gospodarstwo Rolne KOZI DAR z Chudoby, Gospodarstwo Rolne Piekarnia Doktora Milko z Lędzin, Hotel Dębowe Wzgórze z Pokrzywnej oraz Hotel Spałka z Kluczborka.
Na spotkaniu przedstawiono także planowane na ten rok działania związane ze wsparciem i promocją produktu tradycyjnego i sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. W części warsztatowej spotkania członkowie sieci pracowali nad rozwojem wspólnej marki „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.
Na spotkaniu sieci kulinarnej nie mogło zabraknąć poczęstunku – szef kuchni hotelowej restauracji Pasja Kamila Klekowski przygotował potrawy na bazie produktów członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. A zatem główna idea sieci – wykorzystywanie lokalnych surowców i współpraca członków sieci – znalazła swoje odzwierciedlenie na talerzu.