W świecie, w którym wszystko nieustannie się zmienia, coraz mocniej czujemy potrzebę sięgania do tego, co prawdziwe, domowe i zakorzenione w naszej historii. Inicjatywa „Opolskie ze smakiem” jest właśnie takim mostem łączącym przeszłość z teraźniejszością.
To doskonały sposób na kultywowanie tradycji regionu, zachowanie unikalności lokalnych potraw i ocalenie smaków, które pamiętamy z rodzinnych stołów. Liczba producentów, restauracji, firm i sklepów, które z dumą prezentują znak „Opolskie ze smakiem” nieustannie rośnie. Już 83 podmioty zdobyły ten certyfikat, a dziś grono to poszerzyło się o kolejne 11, wnosząc do projektu jeszcze więcej wyjątkowych smaków, zapachów, barw i tradycji. Nowe certyfikaty podczas spotkania „smaków” w Mosznej wręczył członek zarządu województwa Robert Węgrzyn. – Dzisiaj poszerzyło się grono osób, które dbają o opolskie smaki. Nie mam co do tego wątpliwości, że nasza kuchnia na mapie całej Polski jest wyjątkowa. Te smaki przyciągają także turystów – mówił.
A te jedenaście podmiotów, które otrzymały certyfikaty, to:
- Magda Respondek Delikatesy Mięsne z Opola
- Zielone Gospodarstwo z Krzywiczyn
- Miody Gór Opawskich z Dobieszowa
- RHD Damian Morcinek z Rzędowic
- AhSer Serowarnia z Namysłowa
- Wiejska Manufaktura z Niezdrowic
- Pokińscy miody z rodzinnej pasieki z Luboszyc
- Agroturystyka Stary Młyn z Obrowca
- RHD Sebastian Prochota z Jasieni
- Dom Charbielin
- Restauracja 1313 z Zamku Niemodlin.
Dzięki takim działaniom, jak inicjatywa „Opolskie ze smakiem”, nasze województwo nie tylko promuje swoje kulinarne dziedzictwo, ale też wspiera małych przedsiębiorców i zachęca mieszkańców oraz turystów do odkrywania wyjątkowych produktów. – Nasza restauracja słynie przede wszystkim z niemodlińskiego karpia oraz pstrąga poliwodzkiego. Te wszystkie przepyszne lokalne dania przyrządza dla nas nasz kucharz Daniel. A warto wspomnieć, że słyniemy z karpia i pstrąga, ponieważ zamek utrzymywał się wcześniej z takich hodowli, a my staramy się podtrzymać tę tradycję – mówili Sabina Trocha i Daniel Szymański z Restauracji 1313 na niemodlińskim zamku.
Opolszczyzna może pochwalić się również bogatą tradycją wyrobów mleczarskich. Lokalni producenci słyną z wysokiej jakości mleka oraz szerokiej gamy serów – od świeżych i delikatnych, po długo dojrzewające o wyrazistym smaku. – Robimy naturalne, rzemieślnicze sery, głównie z mleka krowiego dojrzewające, wędzone, podpuszczkowe, parzone. Gama naszych produktów jest bardzo szeroka. Możemy pochwalić się sukcesami nawet poza granicami naszego kraju, we Francji zdobyliśmy dwa złote medale, a nasze produkty doceniane są również w innych miejscach na świecie – podkreślali Anna i Radek Smreczakowie, założyciele Serowarni AhSer z Namysłowa.
Lokalni producenci w regionie mogą pochwalić się nie tylko pysznymi wyrobami, ale i również odpowiedzialną i zrównoważoną produkcją, gdzie dbają oni o dobrostan zwierząt. – Mam szczęście należeć do grupy Opolskie ze smakiem. Prowadzę gospodarstwo rolne nastawione na produkcję mleczną. Mamy dość duże stado kóz rasy saaneńskiej, z której wywodzi się wspaniałe, czyste, nieskazitelne mleko, z którego wyrabiam sery. Mottem naszego gospodarstwa jest „zdrowie zaczyna się tam, gdzie początek ma nasze mleko, a to czym się kieruje, to to by produkt był prawdziwy”. A zatem wszystko zaczyna się od dobrostanu zwierząt i od perfekcyjnego przerobu tego mleka, by klienci mieli zawsze świeże produkty – tłumaczyła Aneta Pająk z Koziej Fermy Wysoka.
„Opolskie ze smakiem” to kulinarna rodzina, która z roku na rok rośnie, inspiruje i zachwyca.
kw





















