W dniach 2 i 3 czerwca w Ołomuńcu odbył się Garden Food Festiwal – piknik rodzinny w parku na Smetanowych Sadach. Zaproszenie do udziału w festiwalu, jak co roku, opolscy kucharze otrzymali z naszego partnerskiego regionu – kraju ołomunieckiego.
Opolską kuchnię na festiwalu już po raz drugi reprezentował Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk”. Opolanie zaserwowali tradycyjne potrawy i dania oparte na lokalnych produktach, m.in. bigos, żurek z kiełbasą, kanapki z serem twarogowym oraz smalcem ze skwarkami i świeżo kiszonym ogórkiem, kefir oraz śmietankówkę oleską. Wszystkie te potrawy cieszyły się uznaniem, a odwiedzający wracali po dokładki. Przechodzący obok opolskiego stoiska byli częstowani słodkim ciasteczkiem.
Podczas Garden Food Festiwalu odbywały się pokazy kulinarne, a przybyli z różnych zakątków świata kucharze oferowali bogatą gamę egzotycznych produktów i potraw. Dzięki sprzyjającej pogodzie targi odwiedziło liczne grono osób. Wyjazd opolskich kucharzy na festiwal gastronomiczny przygotował Referat Współpracy z Zagranicą UMWO.
MKJ – DZP