XX EDYCJA KONKURSU “NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW”

Ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego. Tegoroczny konkurs  został objęty patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.

Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Etap regionalny konkursu zostanie zorganizowany w dniu 5 września 2021r. w Muzeum Wsi Opolskiej z zachowaniem obowiązujących norm sanitarnych.

KONKURS ZOSTANIE OGŁOSZONY W 2 KATEGORIACH:

KATEGORIA: PRODUKT

Celem konkursu jest:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
  • poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
  • upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ? Każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt

Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego  oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody

 Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze

Napoje regionalne

Podkategorie:

  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe

 Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze   zwierzęcymi (np. farsze).

 NAGRODY:

  • po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (900 zł),
  • 2  wyróżnienia w każdej kategorii (400 zł).

 

 KATEGORIA POTRAWA:

 Celem konkursu jest:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
  • promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego;
  • identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.

WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:

  • zupy lub przystawki
  • dania głównego

Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ? Dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne,  gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.

NAGRODY

I miejsce- 1000 zł

II miejsce – 800 zł

III miejsce – 500 zł

oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2021”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w Muzeum Wsi Opolskiej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2021” zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu .

    

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać  do 26 lipca 2021 r.,

Wysyłka: Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie

ul. Główna 1

49-330 Łosiów

W razie pytań, zapraszamy do kontaktu:

Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego: Justyna Osiecka- Sułek oraz  Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 108, 109

Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów: Renata Wojas oraz Jadwiga Sadlej +48 600 403 526, 77 44 37 143

 

INFORMACJA O KONKURSIE i wzory formularz zgłoszeniowych:

 

ZGŁOSZENIE : PRODUKT

ZGŁOSZENIE POTRAWA

Regulamin POTRAWA – PDF

Regulamin POTRAWA – DOC

Regulamin PRODUKT – PDF

Regulamin PRODUKT – DOC

Ogólny Regulamin XX Konkursu NKD SR – PDF

XX EDYCJA KONKURSU “NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW”

Artykuł XX EDYCJA KONKURSU “NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW” pochodzi z serwisu Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.

Udostępnij wpis:

Nasze serwisy